Hoe vaak moet ik trainen in de week?

We zien vaak terug dat sporters 4 keer in de week naar de sportschool gaan. Dan verschillende spiergroepen traint. De bro split, de wel bekende borst/triceps, rug/biceps en schouders/benen waarbij je elke spiergroep compleet sloopt met 5 oefeningen. Wie heeft dit niet gedaan?

Hier een mooi tabel wat het principe supercompensatie inhoudt. Supercompensatie is het tijds vlak waar jij je nieuwe trainingsprikkel wilt toe dienen. Je spier is dan voldoende herstelt van de andere training. Dit zal ongeveer na 12 tot 72 uur zijn na je training. Als je te lang mee wacht zie je dat je weer zakt naar je begin niveau. Je mist dus je supercompensatie.

Supercompensatie

Als je bro split schema doet is de kans groter dat jij jouw supercompensatie mist. Omdat je de spiergroep pas een week later traint. De literatuur zegt minimaal 2 à 3 keer in de week je spiergroep moet trainen voor optimale spiergroei! Dit wil je dan ook na streven. Zodat jij in de supercompensatie de spier op nieuw traint. Dus in plaats van 4 keer in de week 1 spiergroep, naar 2 à 3 keer in de week per spiergroep.

Dit scheelt tijd en je boekt ook nog meer resultaat op langer termijn. Duurzaam trainen is belangrijk. Kleine stappen vooruit in plaats van grootte stappen willen maken. Dan ook nog niet de volledige progressie boeken die je eigenlijk wilt.

Hoe kan je dit voor je zien?

  • 2 a 3 keer in de week. Kun je een full body training doen.
  • 4 keer in de week. Kun je een upper en een lower dag doen.
  • 5 keer in de week. Kun je upper lower en full body doen.
  • 6 keer in de week. Kun je upper lower of push pull leg doen.

Het is niet optimaal om 1 keer in de week je spier te trainen. Ik hoop je zo te laten zien dat het minder effectief is. Wij adviseren je om minimaal 2 keer in de week spierversterkende oefeningen te doen voor meer resultaat.